luni, 28 februarie 2011

Un gand frumos de 1 martie...



    Primavara e aproape, chiar daca iarna inca pare regina absoluta. Zambetul de pe buze si lumina din ochii celor din jur aduc in inima mea caldura primaverii.
    Asa cum afirma poetul George Cosbuc intr-un studiu dedicat martisorului, acesta este simbolul soarelui primaverii, al carui chip seamana, in credinta populara, cu un ban de argint. Albul reprezinta, in credinta noastra populara, un semn al puterii, al fortei. George Cosbuc mai spunea, in studiul amintit ca: “martisorul e un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui. Poporul nostru il cunoaste si  il poarta fiindca el e crezut ca aducator de frumusete si de iubire”. In folclorul nostru, anotimpurile sunt simbolizate cromatic: primavara prin rosu, vara prin verde sau galben, toamna prin negru sau albastru, iar iarna prin alb. De aceea, se poate spune ca snurul de care se agata martisorul si care e impletit in culorile alb-rosu, e si el un simbol al trecerii de la iarna cea alba, la primavara clocotind de viata ca focul si singele. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.
    Despre istoricul martisorului, Tudor Arghezi  afirma in volumul "Cu bastonul prin Bucuresti": "...La inceput, atunci cand va fi fost acest inceput, martisorul nu era martisor si poate ca nici nu se chema, dar fetele si nevestele, care tineau la nevinovatia obrazului inca inainte de acest inceput, au bagat de seama ca vantul de primavara le pateaza pielea si nu era nici un leac. Carturaresele de pe vremuri, dupa care au venit carturarii, facand "farmece" si facand si de dragoste, au invatat fetele cu pistrui sa-si incinga grumazul cu un fir de matase rasucit. Firul a fost atat de bun incat toate cucoanele din mahala si centru ieseau in martie cu firul la gat
     Dragi prieteni, PriMaVara ce se intoarce sa va aduca speranta si bucurie in suflete! Puritatea ei sa inunde interiorul vostru, aducand dragoste, fericire, realizari. Va doresc o primavara care sa va infloreasca intregul an. La Multi Ani!!!

duminică, 20 februarie 2011

Dor

   Salutare ochi caprui!!! Cat de mult nu v-am vazut. Cat de multe am sa va spun, sper sa nu va speriati. Despre zilele in care nu stiam ce-i respiratia, despre munca pe care am depus-o, despre primele fericiri intr-o lume absolut noua, despre iarna lunga care m-a despartit de voi, care imi zambea in ochi, dar numai ea a fost langa mine...aceasta iarna lunga..poate cea mai lunga pentru mine. Totul i-am dat pentru inima de ghiata pe care mi-a oferit-o sa pot supravietui.
   Ochi caprui, dar voi ce imi spuneti nou? Ce vi s-a intimplat in lipsa mea? Abia astept sa va revad, sa-mi spuneti totul.
   Si de ce oare nu pot sa uit aceasta iarna lunga? Probabil din cauza ca a fost unica iarna traita in singuratate.
Ochi caprui, mi-i dor de voi...
P.S. Ochii caprui sunt ochii celor care ma asteapta cu inima plina de iubire acasa- familia mea. 



Parintii mei...

Fratele meu Corneliu.

Departe...

    Sunt atatea corabii care plutesc pe ape. Una e in visurile mele, pe care as vrea sa ma duc undeva departe, departe. Undeva unde nu poate sa ma gaseasca nimeni. Refugiu. Privirea trista si obosita cere acest refugiu.
    Meditez. Ma gandesc la viata mea, ma gandesc la ceea ce sunt, la ceea ce vreau sa fiu. Sunt un punct al universului, sunt un suflet dintre atatea milioane de suflete, sunt o respiratie intretaiata de zile negre... Sunt creatia lui Dumnezeu. Sunt ceea ce sunt.
    Vreau. Dar ce? Nu stiu...Iata problema a multora din noi. Toata viata omul vrea ceva, asteapta ceva, dar poate nu e corect, poate noi suntem cei care trebuie sa cautam acel ceva care nu mai vine la noi? Nu  stiu. Insa voi incerca, voi incerca sa gasesc ceea ce imi lipseste. M-am inarmat cu credinta, speranta si iubire. Oare e posibil ca avand asa echipament sa nu gasesc acest ceva? Nu cred...il voi gasi, am nevoie de timp.
    Si corabia va veni. Sigur va veni...
     

sâmbătă, 19 februarie 2011

Creatie

-Numele şi prenumele?
-Eu. -Anul de naştere?
-Cel mai tânăr an,
când se iubeau
părinţii mei.
-Originea?
-Ar şi semăn
Dealul acela din prelungirea codrilor.
Ştiu toate doinele.
-Profesia?
-Ostenesc în ocna cuvintelor.
-Părinţii?
-Am numai mamă.
-Numele mamei?
-Mama.
-Ocupaţia ei?
-Aşteaptă.
-Ai fost supus
Judecăţii vreodată?
-Am stat nişte ani închis.
În sine.
-Rubedenii peste hotare ai?
-Da. Pe tata. Îngropat.
În pământ străin. Anul 1945.
(Formular, de Grigore Vieru)

Ganduri...

   Nu plange... Nimeni in lume nu merita lacrimile tale, iar cei care le merita nu te vor face niciodata sa plangi... Nu plange.
   De ce vantule aduci atatia nori cenusii deasupra noastra? De ce timpule esti ca o apa curgatoare? Si iar gene umede de zapada si de lacrimi... Inimii ii este atat de fierbinte si greu sa bata. Lacrimi de durere urmate de un zambet. Norii...norii sterg culorile de pe cer...
   Mi-am creat lumea mea, in care ma refugiez cand  sunt trista. E plina de povesti pe care le-a nascocit imaginatia mea. Cred, iubesc, sper... Vad si acum urmele mele prin zapada  din ianuarie...Am desenat cu creta fiecare lucru  care ma impresioneaza, e atat de fain. Dar de ce cuvintele reci distrug uneori ceea ce eu deja am creat in universul meu?
    Totul trece, dar nu totul se uita. Spre exemplu vara anului 2010. A fost cea mai frumoasa vara din cei 17 ani ai mei. N-am s-o uit niciodata. Prieteni, distractii, tabara, familie, colegi, natura etc.
    Citeste in ochii mei. Nu mai sunt cea care am fost. Viata ne impune citeodata sa ne schimbam. A venit si randul meu sa ma schimb si am acceptat jocul vietii. Iata-ma, alta. Radacinile mereu raman aceleasi,asa si sufletul meu a ramas acelasi, m-am schimbat, dar am mai pastrat in mine acel eu care traieste de cand am aparut pe lumea aceasta. El ma ajuta sa ma regasesc in interiorul meu si nu ma lasa sa uit de unde am pornit.
   Noi traim, noi credem in frumos. Vedem lumina in vis si in realitate si in fiecare zi fugim dupa fericire. Punem fericirea pe balanta si norocul alaturi de ea. Noi cautam cheia spre tainele lumii. Privim des spre cer si cautam in abisul ochilor ce ne inconjoara bunatatea. Speranta ne gaseste intotdeauna. Zambim si nu trebuie sa fugim de zile rele, ci trebuie sa le depasim, trebuie sa privim spre viitor. Trebuie sa credem in noi, steaua noastra mereu arde, au aprins-o pe cer cei care cred in noi.
    Stiu, postarea mea nu e prea coerenta, dar e o expunere de ganduri, iar gandurile nu vin intotdeauna in mod coerent, ele vin imprastiate si daca incerci sa le aduni, de cele mai multe ori dispar, de aceea am notat totul asa cum imi dicteaza cugetul si inima...
    P.S. Si totusi traiesc si iubesc...

luni, 14 februarie 2011

Prietenii mei...

      Nu-mi imaginez viata mea fara prieteni. Chiar nu mi-o imaginez. Cred ca ar fi trista si neinteresanta. Da, sunt de acord ca in ziua de azi sunt putini prieteni adevarati, dar totusi sunt. Desi mi-am schimbat colectivul de prieteni din cauza venirii mele la studii in Romania, nu i-am uitat pe niciunul, dar sunt trista deoarece cu multi nu mai comunic in prezent.
      La inceput de an scolar eram singura, fara prieteni, fara familie si fara sustinere, dar azi sunt inconjurata de putini, insa adevarati prieteni, cu care comunic, zambesc, ma distrez. Cu ajutorul lor am recapatat zambetul pe buze, curaj si optimism.
      Prieteni, va multumesc ca existati, ca ma sustineti si sunteti alaturi de mine. Va iubesc mult!!!