Omul nu traieste singur, izolat, el a devenit om atunci când, pentru a exista, a fost nevoit sa intre în relatii cu altii. El comunica cu semenii sai, îsi confrunta cu ei ideile, se dezvolta împreuna cu altii, într-un cuvânt: traieste într-o colectivitate sociala careia nu-i este indiferent modul de comportare al fiecarui individ în parte. Singura lui posibilitate de convietuire în societate este conditionata de respectarea normelor si principiilor etice si morale care guverneaza respectiva societate.
Codul bunelor maniere reprezinta, de fapt, „arta de a trai frumos” în toate împrejurarile vietii. Iata cateva din bunele maniere care trebuie sa fie respectate de noi:
- Respectul. Respecta pe cei din jur ca sa fii si tu la randul tau respecat. E foarte important sa respectam pe cei din jurul nostru, mai ales pe cei maturi, care ne sunt ca niste calauze pe tot parcursul vietii. Eu, fiind eleva, cred ca e esential sa respecatam nu numai parintii, prietenii, bunicii, ci si profesorii. Ei fac parte din viata noastra, depun efort pentru a ne educa si merita pe deplin toata atentia si respectul elevilor.
- Modestia. Modestia sade bine tânarului (PLAUT). E bine sa fim modesti, caci lauda de sine nu miroase a bine. Eu cred ca orice reusita a noastra se vede si fara lauda. Modestia poate fi o cale mai buna de a demonstra ceea ce poti, uneori graba strica treaba si mandria poate mai tare sa ne dezavantajeze personalitatea din noi, decat s-o scoata in evidenta.
- Cinstea.Trebuie sa fim cinstiti ca cei din jur sa aiba incredere in noi. Sa fim cinstiti cu parintii, caci ei sunt cei mai buni prieteni ai nostri, cinsiti cu profesorii, cinstiti chiar si cu noi insine.
- Simtul libertatii. Toti suntem liberi. Trebuie sa ne bucuram de liberatea pe care o avem, dar intr-un mod rational. Suntem liberi, dar nu si in actiunile negative, avem liberate pentru a visa, pentru a ne expune opiniile, pentru a face fapte bune, pentru a fi fericiti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu